Praktyczne rozwiązania stosowane w meblach gastronomicznych
Kiedy myślimy o meblach, które powinny znaleźć się w każdej restauracji, bistro czy innym punkcie gastronomicznym, najczęściej chodzi nam o wygodne krzesła, eleganckie stoliki oraz lady pozwalające kelnerom na odbieranie gotowych dań lub klientom na ich zamawianie. W rzeczywistości jednak meble dla gastronomii obejmują znacznie więcej elementów wyposażenia, głównie niewidocznego dla gości takich miejsc. Od szafek na naczynia, sztućce i przyprawy po zlewozmywaki oraz blaty do krojenia albo ustawiania przyborów kuchennych – urządzając profesjonalną kuchnię, należy postawić na sprzęty, które pozwolą na bezproblemowe gotowanie.
Ergonomia i wytrzymałość
W kuchni każdego punktu gastronomicznego, zarówno ekskluzywnej restauracji, jak i małej, lokalnej kawiarni, zwykle bardzo dużo się dzieje, dlatego meble przeznaczone do takich przestrzeni muszą być ergonomiczne, wytrzymałe oraz dysponować praktycznymi rozwiązaniami. Sprzęt tego typu powinien więc być wykonany z odpowiedniego tworzywa – najpowszechniejszym jest stal nierdzewna czy kwasoodporna: atestowana, dopuszczona do kontaktu z żywnością, odporna na chemikalia, intensywne użytkowanie, a także wilgoć. Ponadto warto zadbać o to, by meble gastronomiczne posiadające szuflady dysponowały prowadnicami o wysokiej odporności na obciążenia, natomiast drzwiczki szafek otwierały się w sposób ułatwiający pracę – uchylny albo przesuwny.
Higiena w kuchni, czyli meble łatwe w czyszczeniu
Meble gastronomiczne powinny ułatwiać nie tylko przyrządzanie rozmaitych potraw w kuchni, ale też utrzymanie porządku oraz sprzątanie. Dotyczy to w szczególności zlewozmywaków – idealnym rozwiązaniem jest wyposażenie tego rodzaju, które posiada specjalne zagłębienie zapobiegające wypływaniu wody poza krawędź stołu. Co więcej, warto dopilnować, by krawędzie komór zlewów były zaokrąglone, co chroni przed gromadzeniem się zabrudzeń, a także wyprofilowane, doskonale odprowadzające wodę.
Porządek w kuchni nie ogranicza się jednak do stołów ze zlewozmywakami. Jeśli posiadamy mobilne meble gastronomiczne, dobrym wyborem będzie postawienie na takie, których kółka jezdne wykonane są z gumy niepozostawiającej śladów na posadzce. Ciekawym rozwiązaniem zwiększającym komfort, a przede wszystkim bezpieczeństwo w kuchni jest natomiast zastosowanie kołka uziemiającego, neutralizującego ładunki elektryczne powstające na powierzchniach roboczych.
W INVENTIVE GROUP dostarczamy meble gastronomiczne, które spełnią wszystkie, nawet najbardziej wygórowane oczekiwania właścicieli barów, restauracji czy jadłodajni. Oferujemy produkty dysponujące rozmaitymi udogodnieniami – dzięki nim praca w kuchni będzie łatwa, wydajna, a także bezpieczna.